Merinoull - naturens egna supermaterial

Merinoullens fantastiska egenskaper har varit kända länge och fler och fler upptäcker hur bra ullen är. 

Merinoullen är fin, mjuk och krusig. Just den krusiga strukturen gör att ullen binder luft och ger den goda värmeisolerande förmågan. Enkelt uttryckt blir det en luftbubbla mellan huden och plagget som gör att värmen inte leds bort.

Ämnet lanolin som finns i ullen gör även att fukttransporten blir exceptionell och huden hålls torr. Ullen absorberar dessutom fukt upp till 30% av sin egen vikt och det är detta som gör att merinoullen värmer även när den är fuktig, till skillnad från andra textiler.

Ullen är naturligt temeraturreglerande. Den gör detta genom absorption och avdunstning av fukt. Om det blir för varmt kyler den ner sig genom avdunstning, ungefär som kroppen gör. Ullen funkar alltså både sommar som vinter och hjälper dig hålla rätt temperatur.

Merinoullens största fördel i träningskläder är kanske ändå ullens fantastiska förmåga att hålla sig odörfri. Det är keratinet i ullfibrerna som bryter ner illaluktande bakterier och håller plagget luktfritt längre.

Ett merinoplagg behöver du inte tvätta lika ofta som andra plagg, ullen har en självrenande egenskap och du kan enkelt fräscha upp ditt plagg med att hänga ut det på vädring mellan användningarna. När tvätt är nödvändig rekommenderar vi att du tvättar det i 40 grader skontvätt. För extra lång livslängd av ditt plagg kan du med fördel tvätta det i ett ullprogram.

Tack vare att merinoullen är så fin och tunn, blir plaggen mjuka och behagliga och kliar inte mot kroppen. Merinoullens krusiga och mjuka långa fiber mäts i mikrontal som kan variera mellan 17-23. Lägre mikrontal betyder tunnare fiber. Vår merinoull har ett mikrontal på 19,5 vilket gör att känslan mot huden är varm, mjuk och smidig. Är man känslig mot kli av ullen ska man satsa på plagg i lägre mikrontal och därför passar våra merinoplagg de flesta användare och tillfällen. På underkläderna har vi valt ett ännu lägre mikrontal, nämligen 17,5, för att ge en extra mjuk känsla.